Innerlijke strijd

Oorspronkelijk heb je veel contact met je gevoel en intuïtie maar door invloeden van gebeurtenissen en teleurstellingen wordt dit steeds lastiger om te ervaren. Je gaat jezelf steeds meer beschermen door middel van het afsluiten van je gevoel om de emoties van je hart te sparen. Je hart heeft het zwaar met allerlei vormen van machtsmisbruik en onrecht. Dit maakt je afgestompt en onverschillig.

Toch wil je hart stromen en liefhebben. Dat is het moment waarop er innerlijke strijd ontstaat. Aan de ene kant wil je jezelf beschermen tegen pijn en aan de andere kant wil je open staan en liefde geven en ontvangen. Veel mensen zien deze strijd gereflecteerd in hun relaties. Deze relaties kenmerken zich door aantrekken en afduwen, drama en verzoening, niet zonder en niet met elkaar kunnen. Vroeg of laat eindigt zo’n relatie in een grote teleurstelling. Als je niet oppast, scherm je daarna je hart nog meer af om in je volgende relatie het hele patroon nog sterker te herhalen.

Hoe kun je deze innerlijke strijd oplossen? Door eerdere, onverwerkte gebeurtenissen uit je verleden op te lossen via inzicht en verwerking op gevoelsniveau. Dan pel je als het ware, je beschermingen laag voor laag af. Hierdoor krijg je weer meer contact met je gevoel en intuïtie, die je verder helpen bij het opbouwen van een meer constructieve manier van beschermen. Een gezonde bescherming is jezelf behoeden voor teleurstelling door gebruik te maken van je wijsheid en kracht. Doordat je weet welke situaties je niet meer wil herhalen, kun je “nee” zeggen wanneer het zich weer aandient én stilstaan. Deze stilstand is nodig om te onderzoeken welke innerlijke beschermingen deze ongewenste situatie heeft doen ontstaan, welke laag je nu kunt afpellen. Zo kom je elke keer verder en heeft elke ervaring een doel: steeds dichter bij jezelf komen.